Potpuni doživljaj Helen Doron metode kod učiteljice Sanje Delibašić

Učiteljica Sana sjedi na fotelji

Voljeti svoj posao nije neobična stvar, niti izdvojen slučaj. Ono šta izaberemo kao životni poziv je posao koji smo odlučili raditi časno, predano i sa ljubavlju.

Ali ima nešto što sve pobrojane segmente uobliči u jednu komponentu i da poseban odjek svemu, a to je: lojalnost.

A kada pričamo o tome unutar našeg, Helen Doron English sistema u Bosni i Hercegovini, sinonim ili jedninica za lojalnost jeste jedna Sanja Delibašić.

Iz ljubavi

Sanja je učiteljica u Helen Doron English Sarajevo Centar preko jedanaest godina i kroz svo to vrijeme provedeno u školi je dokazala kako se ovaj posao radi iz ljubavi, a iz tog iz godine u godinu prerasta u osnovnu životnu potrebu.

Na pitanje šta je ponukalo da se prijavi te, sada već davne 2013. godine na konkurs za posao predavača u školi, Sanja je odgovorila: Prijavila sam se slučajno, na preporuku prijateljice. Nisam imala posebna ili visoka očekivanja, obzirom da sam bila poprilično mlada i ne tako iskusna u radu sa djecom, ali vrlo brzo mi je postalo jasno da je ovaj posao baš za mene. Mogu reći da je tome dosta doprinijela sama „domaćinska“ atmosfera koja je i tada, pa do dana današnjeg, vladala u kolektivu.

Ovaj posao, kako Sanja navodi, iziskuje dosta priprema mimo samih časova, što joj ne predstavlja tegobu, jer dobra priprema vodi do kvalitetnog časa, pa čak i kada mislite da imate „sve u malom prstu“, uvijek postoje grupe koje su zahtjevnije ili učenici koji iziskuju više pažnje ili drukčiji pristup. Iako priznaje da nije baš neki ljubitelj pravljenja rekvizita koji su sastavni dio pripreme časa, Sanja i te na baš omiljene obaveze sprovede u djelo, jer joj je bitno učenicima pružiti potpuni ugođaj i doživljaj učenja po Helen Doron metodi.

Kako kaže, posebno voli časove sa grupama koje su sa njom od samog početka, a budući da je više od jedannaest godina u sistemu, te grupe su sada veliki tinejdžeri koji sa njom razgovaraju na fonu prijatelja.

Smatram da je ova metoda najbolja

Ono što nas je posebno zanimalo, jeste kako drži pažnju tokom cijelog časa malih, a kako velikih učenika, pa nam je Sanja pojasnila: Sa teenovima se trudim biti više kao starija prijateljica. Saslušam uvijek ono što imaju da kažu, čak i ako to znači da ćemo imati manje vremena za aktivnosti koje su predviđene na času. Stekla sam njihovo povjerenje i puno mi znači to što su slobodni da sa mnom pričaju o svemu. Sa malima je drugačije, njima je attention span puno kraći i na časovima mora biti jako dinamično kako im ne bi postalo dosadno. Različite i brze aktivnosti, usuđujem se reći i glupiranje na času, pjesme, igrice…pokušavam sve i svasta. 🙂

Smatram da je ova metoda najbolja, jer sam se kroz svoje dugogodišnje iskustvo podučavanja uvjerila da zasita funkcioniše.

Imala sam puno prilika da se uvjerim u to. Djeca koja su s nama duže vrijeme pričaju engleski kao maternji jezik, a nikad nisu izgubila interes za časovima upravo zbog metode, jer nemaju osjećaj da su u školi i da uče, upravo zato što to rade na zabavan i drugačiji način, to jeste u pozitivnom okruženju.

A ko je Sanja Delibašić privatno i kako provodi vrijeme kada nije u svom matičnom HDE Centar?

Phoebe

Veliki animal lover, nature i travel lover i osoba koja voli da se druži i okruži bliskim prijateljima i porodicom. Međutim, posebno mjesto u njenom životu pripada psu Phoebe, koja je baš kao Phoebe Buffay-spontana, razigrana i vjerovali ili ne: duhovita.

Sanja je i ljubitelj sportova (što je opet velika odlika pravog HDE predavača-u zdravom tijelu zdrav duh), pa je pored toga što prati razne sportove, smjela da se u istim i okuša. A ako imate pitanje iznad glave ko za koji svjetski klub igra, ne morate guglati sve dok ste pored Sanje, ona to ima sve u glavi.

Ono što izdvaja kao poseban pozitivan aspekt ovog posla je, osim rada sa djecom koji je osnov i ono što je ispunjava, i to što kroz ovaj posao vi konstantno osnažujete svoje kompetencije kroz razne seminare, godišnje konferencije i predavanja, a činjenica da ste dio velikog edukacijskog sistema vam osiguravanju pomoć i podršku u svakom momentu.

Sreća je raditi posao koji vas ispunjava. A potpuna sreća je ona koja se dijeli.

Zato kada uđete u učionicu naše Sanje, znajte da ćete izaći bogatiji sa osjećajem zadovoljstva. Jer ona svoju ljubav za podučavanje dijeli na jednak broj učenika koliko ih ima. Ma i puta tri. I to se osjeti, cijeni i čuva.