Trud se uvijek isplati!

Teen učenici iz Heen Doron škole u Novom Sarajevu

Sjećamo se, mi odrasli, kada su nam govorili: trud se uvijek isplati, vrlo često obećavajući neki vid nagrade poslije uspješno završenog posla, ne bi li nas dodatno motivisali na proaktivnost.

Nekima je to bilo davno, nekima ne, ali je svejedno ostalo duboko urezano kao mantra koja će nas pratiti kad god eventualno posustanemo. Možda nam sada materijalni pokloni nisu važni, možda sada cijenimo neko slobodno vrijeme koje nas sljeduje kada na vrijeme task završimo, a možda nas zadovolji i jedno obično: good job. E upravo to priznanje: good job je nešto što dijelimo sa djecom.

Koliko puta smo čuli neutemeljuenu izjavu da danas djeca, posebno tinejdžeri, stvari gledaju kroz cijenu, materijalnu vrijednost i tržišnu popularnost. Vidite, u našim školama se susrećemo sa tinejdžerima koji cijene druženje, smijeh i zabavu. Poklon? Pa to je već dio priče: druženje, smijeh i zabava.

TeenBuzz Takeover

U nastavku vam donosimo priču sa svjetskim emitovanjem, u više od 40 zemalja svijeta se čuo podignut glas naših tinejdžera iz Helen Doron English Novo Sarajevo, koji su u sklopu emisije Takeover na TeenBuzz radiju pokazali zavidno znanje engleskog jezika, ali i razgovarali o BiH, interesovanjima, aktivnostima i aktuelnim temama sa Richardom Freedman, voditeljom na TeenBuzz radiju.

Rekli bismo voditeljom emisije, ali bismo pogriješili, jer su naši teenovi potpuno preuzeli show, tim više što su Richarda pobijedili u redovnoj rubrici tongue twister, ipak su oni Teen Express program i u našoj školi su već deset godina. Richard je, moramo priznati, ostao oduševljen fluentnim engleskim jezikom naših: Damira, Armina, Damije, Alme, Nur, Adnana i Danije. Njegov komentar je bio da dosad nikad nije pričao sa učenicima čiji je engleski na tako visokom nivou. Međutim, i pored toga, oduševili su ga svojim interesovanjima i komentarima tokom emisija.

Armin je recimo uživo u programu svirao gitaru , a pričali su zanimljivosti o Bosni i Hercegovini – kulturi, geografiji, historiji, podijelili su i svoja muzička interesovanja-od rock and roll klasika, pa sve do japanskog city pop-a. To je bilo zaista jedinstveno iskustvo, da su u jednom trenutku, diljem svijeta, oni voditelji, oni glavni, oni slušani, oni oduševljavaju neke starije, iskusnije.

Paket!

TeenBuzz Takeover

Iako smo rekli da imamo sreću da im materijalno mnogo ne znači, posebno nakon iskustva koje su dobili prilikom vođenja emisije, TeenBuzz radio, Richard Freedman i Helen Doron Global su se na poseban način zahvalili našim teenovima paketom sa cool i zanimljivim poklonima kao: bluetooth zvučnici, majice, stickeri i slično.

Helen Doron Novo Sarajevo

Što se tiče procesa prijave, vrlo je jednostavna: ukoliko ste učenik naših škola, onda jednostavno možete uputiti mail TeenBuzz-u, nakon čega se dogovori poseban termin u kom se zainteresovani učenici nakratko predstave i kažu nešto o sebi. Nakon slijedi snimanje emisije u trajanju od dva sata koja se emituje širom svijeta, a potom se nađe i na Spotify-u.

Trud se isplati, zaista. Iskustvo koje vas obogati ostaje kao trajan poklon kojeg će se naši svjetski voditelji sjećati.